Het station van Bedum

Het model van het station van Bedum heb ik eerst en vooral gebouwd ten behoeve van mijn eigen modelspoorbaan. Omdat de modelbaan zelf nog lang niet klaar is en ik het jammer vond het stationsgebouw zolang in de kast te zetten heb ik er "for the time being" even een klein diorama omheen gemaakt met een "Blauwe Engel".

Zo kan ik, en ieder ander die dat leuk vindt, nu al van het bouwwerk genieten. Want dat doe ik! Voor mij is het behalve mijn treinenhobby namelijk ook gewoon een stukje nostalgie. En dat heeft weer alles te maken met onze bezoekjes vroeger met de trein naar opa en oma en andere familie en Bedum. En daarom vind ik het zo leuk om er naar te kijken.

Wie goed kijkt ziet dat het model overigens maar half is. Het heeft zeg maar alleen een perronkant en geen straatkant........
...... en dat komt in de modelspoorwereld wel vaker voor bij een model dat tegen een wand of aan de rand van de modelspoortafel staat. Dat is deels natuurlijk omdat daar niemand kan komen en dus ook niet kan kijken, maar vooral ook vanwege de ruimtebesparing.
Voor meer achtergronden over de modelbaan en hoe het idee tot stand kwam om het station van Bedum te bouwen verwijs ik graag naar het hoofdstuk over mijn modelspoorbaan zelf op modelspoor en modelbouw

Iets over de bouw

Bouwen begint natuurlijk bij weten wát je moet bouwen. De maten, de vormen onder meer van het metselwerk, de kleuren, noem maar op. Dat was bij dit station zogezegd wel even een dingetje.
Op het internet vond ik op de website van het Utrechts archief de vierde bladzijde van een bestektekening getiteld "Hoofdgebouw op de stations Sauwerd - Bedum - Stedum en Loppersum".

Weliswaar stond daarop voor wat betreft de gevels alleen de voorkant van het station, maar de hoofdmaten van lengte, breedte en hoogte had ik tenminste. De rest heb ik eigenlijk zo goed als allemaal van foto's. Een paar voorbeelden:


foto's: Stationweb.nl
Foto: Commons Wikimedia
Voor sommige details heb ik gebruik gemaakt van foto's van een van de andere genoemde stations omdat daarop soms details stonden die op foto's van het station van Bedum niet te zien waren.

De aankleding

Soms loop je bij toeval tegen iets aan zoals de verkrijgbaarheid in miniatuur van een zogenoemde Alkmaarse Handelinrichting. Door middel daarvan worden via een stelsel van kettingen en ijzerdraden seinen en wissels van het nabijgelegen emplacement bediend. Ik heb de handelinrichting gekocht bij Shapeways. Ik had me erop ingesteld dat het nog wel een paar weken ging duren voordat ik mijn handelinrichting in bezit had omdat ik dacht dat uit de USA moest komen, maar ik had het twee dagen later in huis. Ik meen mij te herinneren dat het pakketje uit Eindhoven kwam. However, ging mooi snel.


Tja en dan die reclameborden. Die zijn zogezegd "niet normaal". Ik dacht, het is "mijn eigen feestje" en de detaillering leek me redelijk op orde. Ik heb bijna mijn hele familie inclusief mijzelf in de reclame gedaan. De reclames zijn dan ook hedendaags en actueel. Zo hangt er reclame van bijvoorbeeld Braam tuinen van mijn zwager uit Smilde en natuurlijk reclame voor de stofportretten van mijn vrouw Annie. Maar van sommige reclames zijn de letters dusdanig klein dat ze onleesbaar zijn en waarbij alleen degene die de reclame kent aan de vorm kan zien waar die van is. Ah je kunt niet altijd zo serieus blijven toch?Ik ruik de diesellucht nog als ik naar de plaatjes kijk.............

Nu verder met de modelbaan