Horlings en Oosterhoff


Als inleidend plaatje van dit gedeelte van mijn webpagina een pen-tekening van het huis Horlingsh te Smeerling. Dat ligt tussen Vlagtwedde en Onstwedde in oost Groningen.
De tekening is gemaakt door Geert Schreuder, kunstschilder te Onstwedde.

Mijn ouders waren Elze Horlings en Aaltje Oosterhoff. Over mijn beide ouders hieronder een korte beschrijving.

Elze Horlings

Mijn vader werd geboren op 30 november 1913 in Kibbelgaarn (Gemeente Veendam).
Hij overleed op slechts 57 jarige leeftijd op 30 september 1971 in Delfzijl.

Elze Horlings (1913 - 1971)

Hiernaast een foto van mijn vader. Hier zal hij een jaar of 17, 18 zijn geweest.

De naam Horlings is afkomstig uit Oost-Groningen. Mijn voornaam (doopnaam Henderikus) is ontleend aan de tweede vrouw van mijn opa (Harmannus Horlings), Henderika (Riekie) Stuut.
Opa was voor de tweede keer getrouwd omdat mijn vaders moeder, Grietje de Jonge, die ik dus nooit gekend heb, reeds op 35 leeftijd was overleden.

Vond het eigenlijk wel grappig hoe ik over mijn vader, ondanks dat hij al in 1971 overleed, toch nog iets van hem vond op het internet op "Wikipekela".

De stamboom van de familie Horlings is ooit in kaart gebracht door de inmiddels overleden Wubbe Horlings, indertijd woonachtig in Mussel (Gn). Voor zover bekend zijn alle Horlingsen te herleiden en zij het soms misschien heel ver weg, uiteindelijk dus allemaal familie van elkaar.

Aaltje Oosterhoff

Mijn moeder was Aaltje (Alie) Oosterhoff.


Zij werd geboren op 12 februari 1918 in Leegkerk (nabij Hoogkerk net ten westen van de stad Groningen) Moeder overleed op 75 jarige leeftijd op 3 oktober 1993 in Delfzijl.

In 1920 (1921 ?) verhuisden mijn opa en oma naar de boerderij op Westerdijkshorn een buurtschap nabij Bedum. Daar groeide mijn moeder op. In 1941 trouwde moeder met mijn vader Elze Horlings, waarna ze gingen wonen in Klazienaveen.


Op nota bene de Beeldbank Groningen vond ik een trouwfoto van mijn ouders (klik hier voor de foto). Het origineel heb ik ooit ergens in een fotoalbum voorbij zien komen, maar van de Beeldbank Groningen kreeg ik geen toestemming de foto over te nemen en op deze website te plaatsen. Vandaar de link naar de Beeldbank....
Ik was daarom ook blij verrast toen ik in onze eigen verzameling de onderstaande trouwfoto van mijn ouders ook nog tegenkwam.

De foto is genomen voor het voorhuis van de boerderij op Westerdijkshorn.

Hoewel de boerderij nog steeds bestaat, leek het me leuk om ook hier een schilderij te laten zien dat ooit van de boerderij is gemaakt.

Een paar jaar geleden schreef ik:
Ben op het moment bezig deze boerderij ook in model na te bouwen, zoals ik ook ooit mijn ouderlijk huis heb nagebouwd. Een prototype van archiefdozenkarton (van de huidige situatie) heb ik zover klaar. Het terugbouwen naar de oude(re) situatie is nog een klus op zich, maar hier alvast een voorproefje.


Maar nu moet het het echte werk nog beginnen :-)

Inmiddels is dat "echte werk" klaar. Dat wil zeggen de boerderij als bouwwerk is klaar, maar hij moet zogezegd nog de grond in met wat groen en bestrating en dergelijke. En dat is ook de reden dat de boerderij als bouwwerk nog wat hoog staat. Wat meer informatie over de bouw van het model van de boerderij is te lezen in het gedeelte over model(spoorweg)bouw onder De Oosterhoffboerderij