(Model)spoorwegen

Vanaf wanneer ik geïnteresseerd raakte in treinen weet ik niet precies meer. Ik zal mogelijk een jaar of acht negen geweest zijn. Maar wat is dat toch, met die spoorwegliefhebberij? Het geluid en de lucht van diesels, de toegepaste natuurkunde van de indrukwekkende krachten van stoom, elektriciteit en magnetisme? Maar als kind was ik me daar nog niet van bewust. Maar was het dan de romantiek van het reizen, vroeger van Delfzijl naar Bedum en terug met de Blauwe Engel? Maar treinen rijden ook zo mooi. Imposante machines op grote zware wielen die toch maar een raakvlak met de rails hebben van 1 tot 1,5 centimeter. Door die relatief geringe rolweerstand rijdt een trein ook zo licht en kunnen ze zulke hoge snelheden halen. Hoe dan ook, ik weet het niet wat een trein zo boeit, maar ik blijf het fascinerend vinden! En daarover gaat dit gedeelte van mijn website.

Maar voor ik verder ga.....,het ene vind ik leuk om alleen maar even te laten zien. Van het andere vind ik het de moeite waard om er wat meer over te vertellen. Die dingen komen voort uit belevingen, herinneringen, associaties en zo meer. Dat maakt de informatie dan ook tamelijk willekeurig en daarmee alles behalve volledig. Maar dat is ook niet wat ik beoog. Deze pagina is eerst en vooral bedoeld als mijn eigen digitale treinenplakboek. Verder verwijs ik graag naar de ongelofelijke hoeveelheid en gedetailleerde informatie die op het internet over treinen, zowel in het groot als op het gebied van modelspoor, te vinden is.

Omdat ik zowel in het grootbedrijf als in modelspoorwegbouw geïnteresseerd ben, heb ik deze pagina in die twee onderdelen gesplitst.
Deel I gaat over

Het grootbedrijf.

Deel II gaat over

Modelspoor.


Als ik denk dat een enkele specifieke spoorwegterm misschien wel een toelichting kan gebruiken, maar die ik voor deze website wat te specialistisch vind, heb ik een link gemaakt waar je op kunt klikken voor een nadere verklaring.

Veel plezier!