Horlings en Oosterhoff


Als inleidend plaatje van dit gedeelte van mijn webpagina een pen-tekening van het huis Horlingsh te Smeerling. Dat ligt tussen Vlagtwedde en Onstwedde in oost Groningen.
De tekening is gemaakt door Geert Schreuder, kunstschilder te Onstwedde.

Mijn ouders waren Elze Horlings en Aaltje Oosterhoff. Over mijn beide ouders hieronder een korte beschrijving.

Elze Horlings

Mijn vader werd geboren op 30 november 1913 in Kibbelgaarn (Gemeente Veendam).
Hij overleed op slechts 57 jarige leeftijd op 30 september 1971 in Delfzijl.

Elze Horlings (1913 - 1971)

Hiernaast een foto van mijn vader. Hier zal hij een jaar of 17, 18 zijn geweest.

De naam Horlings is afkomstig uit Oost-Groningen. Mijn voornaam (doopnaam Henderikus) is ontleend aan de tweede vrouw van mijn opa (Harmannus Horlings), Henderika (Riekie) Stuut.
Opa was voor de tweede keer getrouwd omdat mijn vaders moeder, Grietje de Jonge, die ik dus nooit gekend heb, reeds op 35 leeftijd was overleden.

De stamboom van de familie Horlings is ooit in kaart gebracht door de inmiddels overleden Wubbe Horlings, indertijd woonachtig in Mussel (Gn). Voor zover bekend zijn alle Horlingsen te herleiden en zij het soms misschien heel ver weg, uiteindelijk dus allemaal familie van elkaar.

Het oorlogsverleden van Elze Horlings en Ali Oosterhoff

In een onlangs (november 2020) verschenen boek "Schoonebeek 29 juli 1943", geschreven door Bert Finke, is een heel hoofdstuk gewijd aan het oorlogsverleden van onze ouders, Elze Horlings en Ali Oosterhoff.
Het boek op zich is al een zeer indrukwekkend document, maar om de oorlogsgeschiedenis van je eigen ouders erin terug te lezen is ronduit aangrijpend.

Omdat ik eigenlijk best trots ben op de oorlogsverhalen van onze ouders, maar ook omdat ik het verhaal van onze vader wel een stoer verhaal vind, heb ik nog een foto (uitsnede) van het achterkaft toegevoegd waarop ook mijn vader staat afgebeeld:
Zeer aanbevelenswaardig.
Klik hier voor een verwijzing naar het boek"Schoonebeek 29 juli 1943"


Aaltje Oosterhoff

Mijn moeder was Aaltje (Ali, later geschreven als Alie) Oosterhoff.


Zij werd geboren op 12 februari 1918 in Leegkerk (nabij Hoogkerk net ten westen van de stad Groningen) Moeder overleed op 75 jarige leeftijd op 3 oktober 1993 in Delfzijl.

In 1922 verhuisden mijn opa en oma naar de boerderij op Westerdijkshorn een buurtschap nabij Bedum. Daar groeide mijn moeder op. In 1941 trouwde moeder met mijn vader Elze Horlings, waarna ze gingen wonen in Klazienaveen.


Op nota bene de Beeldbank Groningen vond ik een trouwfoto van mijn ouders (klik hier voor de foto). Het origineel heb ik ooit ergens in een fotoalbum voorbij zien komen, maar van de Beeldbank Groningen kreeg ik geen toestemming de foto over te nemen en op deze website te plaatsen. Vandaar de link naar de Beeldbank....
Ik was daarom ook blij verrast toen ik in onze eigen verzameling de onderstaande trouwfoto van mijn ouders ook nog tegenkwam.

De foto is genomen voor het voorhuis van de boerderij op Westerdijkshorn.

Hoewel de boerderij nog steeds bestaat, leek het me leuk om ook hier een schilderij te laten zien dat ooit van de boerderij is gemaakt.

Ik heb de boerderij, net als mijn ouderlijk huis, ook nagebouwd op (modeltreinen)schaal 1:87.

Voor wie geïnteresseerd in nog wat informatie over de bouw van het model van de boerderij: klik hier.