Mijn ouderlijk huis in model

Via de gemeente Delfzijl kwam ik aan een bouwtekening. Daarop zag ik onder meer dat de woning hier en daar niet precies volgens tekening was gebouwd (en aanvankelijk zelfs voor een andere straat bedoeld was). Ik was voor een aantal details daarom aangewezen op het zelf nameten van een aantal maten. Maar omdat onze moeder er al een aantal jaren niet meer woonde, was ik aangewezen op de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de toenmalige bewoners. Ik werd door hen allervriendelijkst ontvangen en ik mocht meten wat ik wilde. Daarvoor ben ik deze mensen nog steeds zeer erkentelijk.

Voor de daadwerkelijke bouw heb ik het huis eerst precies op H0 schaal (1:87) getekend. Dat is wel zo gemakkelijk omdat je dan tijdens de bouw niet alsnog elke maat hoeft om te rekenen. Bovendien zie je aan de (verhoudingen op de) tekening gelijk of je alles goed uitgerekend hebt.

Schaaltekening vooraanzicht

Werktekening achteraanzicht werkelijke maten


Werktekening zijkant huis


Bouwtekening garage. Zat ook bij de stukken in het gemeentearchief. Leuk!



Heel erg duidelijk zijn de (potlood)tekeningen niet, maar het gaat even om een idee te geven van de werkwijze.

Maar eerst even het huis in werkelijkheid....

De situatie zoals op de foto hieronder was zoals het huis erbij stond in 1987, het jaar waarin mijn moeder het verkocht. Ik heb de situatie nagebootst van hoe het er uit zag zo rond 1970. Toen waren daar nog geen doorvoeren van de gevelkachels en de oude (groene) garagedeuren zaten er nog in.



En dit is hem in schaal 1:87. Er is mij wel eens gevraagd of de hiernaast afgebeelde foto een montagefoto is. Nee! Dit is een toevalstreffer. Ik wilde de foto maken in echt zonlicht. Maar het was winter en daarom stond de zon zo laag dat achter ons huis alleen maar schaduw was. Ik zocht mijn toevlucht daarom tot het dak van de berging. Kijk aan, volop zon! Een (onbedoeld) effect daarvan was onder meer dat de boom (links) daardoor een stuk lager (en de kruin daarmee op een wat natuurlijker hoogte) kwam te staan. En ziedaar....

En een foto wat meer van opzij....En vader was inmiddels ook weer thuis. Hij was met uitzondering van de reeds uitwonende kinderen, de enige van het gezin die auto reed. Onze auto hier dus ook in miniatuur. Het was inderdaad deze auto in precies dezelfde kleur; onze Taunus 17 M (model "badkuip")


Soms moet je even een kunstgreep toepassen om een foto te kunnen maken. Voor deze foto moest ik daarom de garage even van zijn plek halen


Om hetgeen hierna komt letterlijk en figuurlijk even in perspectief te plaatsen even een overzichtsfoto van het totale diorama.
Mijn vader was namelijk cactusliefhebber en had daarom een kas.

Kreeg ik nog even van de gemeente mee..........



Die kas hoort dan natuurlijk ook onderdeel van het geheel uit te maken. In een vlaag van mijn toen grenzeloos perfectionisme besloot ik ook maar miniatuur cactussen en vetplanten in de kas aan te brengen.

Op de foto hier (recht) onder de kas van wat dichterbij. Het is een mooie warme voorjaarsdag. De deur en de ramen van de kas staan open. En rechts een detailfoto van binnen. Als ik er naar kijk ruik ik de lucht van vocht en humus van de kas nog steeds. De kalkzandsteen blokken die de achterwand van de kas vormden heb ik simpelweg gemaakt door lijnen in de styreenplaat te krassen en met wat grijze verf "in te wassen".


De afbouw 2019

Wat ik hierboven heb geschreven dateert uit 2012. De foto's zijn van nog iets eerder. Alleen, het huis, of eigenlijk de tuin had ik nog nooit afgemaakt. Was er gewoon niet van gekomen. Maar dat zinde mij niet. Zoiets gaat knagen. "Oh ja "huis Piet Heinstraat"......, dat moet ook nog steeds.....". Totdat je merkt dat je inmiddels ook alweer aan allerlei andere "projecten" begonnen bent. Komt niet goed zo. Dus rigoureus, andere projecten terzijde gelegd en eerst die tuin klaar..... Gelukkig is alles nu klaar. En ik heb aan wat ik eerder geschreven heb eigenlijk weinig af te dingen of toe te voegen. Daarom sluit het deel over mijn ouderlijk huis af met nog enkele foto's van hoe het er nu uitziet.


Voor 't huis met verse rozen in de voortuin:

En dit zag ik vanuit het dakraam, vanwaaruit ik wat verder weg soms de "Brakzand"en de "Johan Willem Friso" op de Werf van Niestern zag liggen. Dat waren de passagiersschepen van Wagenborg die in die tijd de veerdienst met Schiermonnikoog onderhielden.